Tilligte.com/

Katholieke Vrouwen Organisatie

 

KVO Tilligte met Jolanda Geerlink en Danielle Langkamp

 

Woensdag 15 februari hadden we twee dames op bezoek die een lezing hielden over hun vakgebied. Danielle Langkamp is uitvaartbegeleider bij "een bijzonder afscheid" in Hengelo en Jolanda Geerlink heeft een bedrijf in Rouw- en Ritueelbegeleiding BART. Begeleiding bij Afscheid en Rouw in Twente.

 

Een perfect voorbereidde avond, waarin ze na hun introductie, vol gevoel vertelden over hun werkzaamheden in de uitvaartbranche. Begeleid door beelden op een beamer, werd ons duidelijk wat er allemaal mogelijk is bij overlijden en wat je allemaal kunt voorbereiden. Hoe belangrijk het is om er thuis over te praten.

Wat zeg je bij een sterfgeval en wat zeker niet. Welke situaties vallen ook onder rouw. Allerlei praktische en gevoelige zaken kwamen voorbij.

Danielle is in het dagelijkse leven uitvaartbegeleider en schakelt Jolanda als ritueelbegeleider in voor het schrijven van een levensverhaal, die ze tijdens een afscheidsplechtigheid ook uitspreekt.

 

Ook gaf Jolanda voorbeelden over haar specialiteit, ritueelbegeleider bij een overlijden. Over hoe een vlinder uit zijn cocon geraakte en nu vrij was van beperkingen. Dit neemt ze dan mee in haar overweging voor de overleden persoon. Tevens is ze zeer begaan met kinderen die op jonge leeftijd heen gaan. Voor (groot)ouders, broertjes en zusjes vergt dit een bijzondere rouwverwerking. Ook daarin heeft ze zich gespecialiseerd.

 

De avond werd afgesloten met stemmige muziek van Marco Borsato, "als rennen geen zin meer heeft". We kregen nog een prachtig gedicht mee naar huis. Een tip werd aangereikt, wanneer men er voor iemand wil zijn die rouwt ”wees dan stil , luister en oordeel niet”!

Kortom het was een bijzondere avond met een thema dat helaas bij het leven hoort en ook zinvol, om er eens over te praten.

 

De volgende bijeenkomst is op 15 maart. We gaan dan een "Minute to win it" avond houden.