Tilligte.com/

KemVeldloop

 

Kemveldloop wordt halve marathon

 

TC Tubantia Geplaatst op: 2009-07-21 10:33

 

 

 

Pure gezelligheid als de grote kracht

 

 

 

TILLIGTE - De Kemveldloop in Tilligte viert woensdag 5 augustus het 25-jarig jubileum met een heuse halve marathon. Waartoe een geintje al wel niet kan leiden. Want de eerste Kemveldloop in 1985 begon als een weddenschap tussen Theo Veldhuis en Johan Kemerink. De hardloopwedstrijd is inmiddels uitgegroeid tot een regionale trekpleister.

 

 

 

Bevolking van Tilligte

Theo Veldhuis weet nog precies hoe het begon. "Johan Kemerink en ik dronken op nieuwjaarsdag 1985 een borrel met elkaar.Op een bepaald moment zat de stemming er zo in dat hij mij uitdaagde een keer tegen hem hard te lopen. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Ik ging de weddenschap aan.We spraken meteen af dat we dat op de derde dinsdag in de bouwvakvakantie, 23 juli, zouden doen. Omdat Kemerink ouder was dan ik, kreeg hij ook nog eens een voorsprong van 400 meter." Tilligtenaar Theo Veldhuis (52) kan er nog altijd om lachen. Want wat aanvankelijk alleen maar een geintje leek als gevolg van borrelpraat, werd een heel serieuze aangelegenheid. "We gingen er zelfs voor in training." Om niet alleen te hoeven lopen, werd ook de bevolking van Tilligte uitgenodigd, mee te doen dan wel langs de kant te gaan staan om aan te moedigen. En aldus gebeurde.

 

 

 

Jachtgeweer

Wie van de twee de titanenstrijd won, staat Theo Veldhuis niet meer helder voor de geest. "Volgens mij heb ik gewonnen, maar helemaal zeker weet ik dat ook niet meer, ha, ha." Wel weet hij dat de eerste hardloopwedstrijd ooit in Tilligte een groot succes was en vooral ook dat het na afloop erg gezellig was in het café van Eduard Arends waar nog lang werd nagepraat. De weddenschap tussen Theo Veldhuis en Johan Kemerink werd verzilverd maar wat minstens zo belangrijk was: de Kemveldloop was geboren. Want het sportieve tweetal besloot de hardloopwedstrijd jaarlijks te organiseren en daaraan ook hun naam te verbinden. Sindsdien is de Kemveldloop niet meer weg te denken in het zomerprogramma van Tilligte en is het een van de ankers op de regionale hardloopkalender. Woensdag 5 augustus viert de Kemveldloop zijn zilveren jubileum. Dat vier jaar na de weddenschap Johan Kemerink plotseling overleed, was een grote domper voor de organisatie. Maar dat weerhield Theo Veldhuis er niet van om geheel in de geest van Johan door te gaan met die Kemveldloop. Met zijn geheel eigen manier van organiseren en aanpak drukt Veldhuis sindsdien onafgebroken een grote stempel op het evenement. Hij is de spin in het web: voor tijdens en na de wedstrijd. Veldhuis geeft op zijn geheel onnavolgbare wijze verslag van de wedstrijd en verzorgt ook de prijsuitreiking. En wie daar wel eens bij is geweest, weet dat dit alleen al een reden is om daar bij te zijn. De grote kracht van de Kemveldloop is de pure gezelligheid. En dat het startschot traditiegetrouw wordt gelost met een heus jachtgeweer maakt het helemaal bijzonder.

 

 

 

Halve marathon

Het zilveren jubileum van de Kemveldloop is een persoonlijk hoogtepunt voor Theo Veldhuis. Want op die laatste woensdagavond in de bouwvakvakantie komt een grote wens uit. Het jubileum wordt namelijk eenmalig gevierd met een heuse halve marathon in plaats van de maximaal vier gebruikelijke rondjes van 3,6 kilometer net buiten het dorp. Ook hiermee doet Veldhuis iedereen versteld staan. "Toen ik het idee lanceerde, waren er niet veel die er vertrouwen in hadden dat mij dit zou gaan lukken." Maar Veldhuis wist precies wie hij allemaal bij de organisatie moest betrekken om de zaak rond te krijgen. De vergunningen zijn binnen en het verkeer in het dorpscentrum wordt speciaal omgeleid om de lopers de ruimte te geven. Bovendien ging hij alle aanwonenden langs de route hoogstpersoonlijk langs om medewerking te vragen. En het is gelukt.

 

De route van de halve marathon is uitgezet tussen Ootmarsum en Denekamp met start en finish bij garage Slots in Tilligte. Eerst wordt het vertrouwde Kemveldparcours gelopen via de Damweg en de Hunenborgseweg, dan gaat het via het rijwielpad naar Ootmarsum en dan naar Denekamp via het Singraven en Erve Ellenboer weer terug naar Tilligte. Behalve de halve marathon is er ook een loop over 7,5 en 4 kilometer. De halve marathon kan ook in koppels van twee worden gelopen. De start van alle onderdelen is 19.00 uur. Inschrijven kan via www.inschrijven.nl