23 oktober 2015

Boek geschiedenis van de boerderijen in Tilligte en hun bewoners

TILLIGTE – Binnenkort verschijnt op initiatief van de Dorpsraad Tilligte het boek ‘Boerderijen in Tilligte en hun bewoners’. Volgens Hans Haamberg werd Tilligte in de middeleeuwen reeds aangeduid als Tylghede, waarmee toentertijd een deel van een akker werd aangeduid. Dit geeft aan dat Tilligte al lange tijd een sterke binding heeft met de landbouw.

 

Na de laatste wereldoorlog waren er nog zo’n tachtig boerderijen in bedrijf, momenteel zijn dat er nauwelijks nog vijftien. De redactie van het boek, bestaande uit Gertruud Reinink-Ribberink, Jan Busscher en Henk ten Dam, ging op zoek naar verhalen en foto’s over de boerderijen van toen en nu.

 

In 2012 kwam vanuit de Dorpsraad voor het eerst het idee om het boek uit te brengen. In die werkgroep zat, naast de daarnet genoemde redactieleden, ook Gerrit Tijscholte. Hij ging aan de slag met het verzamelen van achtergrondinformatie. De ‘opsporingen’ van Gerrit zijn van grote waarde geweest bij het samenstellen van het boek. Annie Meijer-Damhuis zorgde naast de uit de familie- en andere archieven verzamelde foto’s voor de foto’s van de boerderijen van nu.

 

In totaal bestaat het boek uit 270 bladzijden met ruim 200 foto’s van de 81 Tilligter boerderijen. Getracht wordt het boek te laten verschijnen op 27 november. Van groot belang is het voor de uitgever van het boek, de Dorpsraad Tilligte, om te weten hoeveel exemplaren aan de man/vrouw gebracht kunnen worden. Daarom is er een voorintekening.

 

Intekenen kan via boerderijenboektilligte@hotmail.com o.v.v. naam, Adres, telefoonnummer en het aantal boeken dat u wilt bestellen.