Tilligte….daar beleef je het!

 

Tilligte is een klein dorp in de Twentse gemeente Dinkelland in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt ten oosten van Ootmarsum, langs de weg (de N349) richting Denekamp. Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 behoorde het dorp tot de gemeente Denekamp. Op 1 januari 2010 telde het dorp 746 (409 mannen en 337 vrouwen) inwoners.

 

Het dorp werd in de Middeleeuwen reeds aangeduid als Tylghede, waarmee toentertijd een deel van een akker werd aangeduid.

 

In Tilligte staat de de Westerveld Möl (vroeger Brunninkhuismolen geheten), een achtkante beltkorenmolen gebouwd in 1864, die samen met enkele andere molens in de gemeente Dinkelland wordt onderhouden door de Molenstichting Lattrop-Tilligte.

 

De rooms-katholieke kerk is een ontwerp van A.J. Kropholler en dateert uit ca. 1920.

 

Sinds 2003 is de in dat jaar gebouwde Mariakapel uitgegroeid tot een bedevaartplaats waar van heinde en verre Mariavereerders naartoe trekken.

 

De Westerveld Möl

De Westerveld Möl is een korenmolen. De molen werd in 1864 gebouwd. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd de molen onttakeld waarna alleen het onderste stuk van de romp overbleef. De Molenstichting Lattrop-Tilligte kocht de molen in 1984 van de familie Brunninkhuis en liet de molen weer maalvaardig herstellen. Sindsdien wordt de molen door vrijwillige molenaars in bedrijf gesteld.

De molen is thans ingericht met twee koppels maalstenen die op windkracht worden aangedreven, een derde exemplaar heeft motoraandrijving. De roeden van de molen zijn 23,60 meter lang en zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen.  

 

 

De Mariakapel

 

Nederlands jongste bedevaartsoord ligt in het Overijsselse dorpje Tilligte. Aan de rand van het dorp staat de 'landkapel', gebouwd in 2003 door vrijwilligers, met de beeltenis van Onze- Lieve-Vrouw van Lourdes. De kapel werd aangeboden aan de Tilligter gemeenschap door muziekvereniging Amicitia in het kader van hun 25 jarig jubileum. Ze vonden dat ze de gemeenschap iets blijvends terug moesten geven voor de jarenlange steun aan de vereniging. Het bedevaartsoord werd onlangs op de 'databank bedevaartplaatsen' als jongste genoteerd op nummer 662. Jaarlijks komen ruim 25.000 pelgrims naar Tilligte om Maria te eren, haar te bedanken of om een gunst te vragen. "Achter de wolken zie ik hier steeds de zon", schrijft een vrouw in één van de boeken die neergelegd zijn. Voor kinderen is er een special boek. Er is een aantal tekeningen gemaakt en er staat geschreven: "Lieve Maria, ik wens dat mijn opa en oma gauw beter worden en nog heel lang mogen leven."